Här finns information för dig som är ansvarig för mathanteringen i er by. Matnyttigt.
Ladda ner informationen nedan i en PDF >>
DUST22 Matmarknad
DUST matmarknad är lägrets central för råvaror till byarna. Vi har gjort centrala inköp som sedan ska ut till er på byarna. Ni kommer själva styra vilka och hur mycket ni behöver. Hämtningen sker på förmiddagarna 09.00-10.30. Vi tillsammans löser så det blir så bra som möjligt för alla scouter på lägret.
- Varje by ska ha utsett en eller två matansvariga som håller i mängdberäkningar och hämtning på matmarknaden. Ta gärna med matpatrullen.
- Receptbok med matsedel och mängdberäkningar delas ut på ett informationsmöte som hålls lägerdag 1, innan första uthämtningen.
- Mängdberäkningen ändrar ni vart efter att byn behöver mer eller mindre mat. Detta är viktigt att ni gör innan varje hämtning.
- Ett fåtal matvaror delas ut efter hur många man är på byn. Ändringar av deltagare på byn sker hos informationen.
- Ni är fria att ta av de råvaror vi har hemma och ställt fram, så vill man inte ha ris så tar man potatis och så vidare. Dock finns det bara hemma det som står i receptens inriktning. Så det går inte att byta rätter mellan dagarna.
- Viktigt att inte ta mer eller gissa mängder eftersom vi köpt in mat till antalet deltagare på lägret.
- Mycket av det vi köpt in kommer i stora förpackningar, ni mäter och väger själva upp den mängd ni räknat fram. Vi har funktionärer som gärna hjälper till vid minsta fundering då det är viktigt att det blir rätt.
- VIKTIGT: Ta med egna brukar, påsar andra förvaringskärl. Vi har inga att låna ut.
- Dessa burkar och kärl ska räcka till att både hämta råvaror i samt kunna förvara dessa tryggt och hygieniskt på byn.
- Titta i skafferiet hemma och se hur många ni har till familjen och jämför med hur många ni sedan behöver till er by.
- Till exempel glasslådor, kaklådor andra återanvända lådor. Plastpåsar kanske behövs, ja låt kreativiteten flöda.
- Receptboken innehåller förutom recept på dagens rätter även andra förslag på vad man kan tillaga av dagens rätter.
- Ni väljer själva vad som passar som lunch och middag – anpassa efter program som scouterna har den dagen.
- Förslag på kalla såser och dressingar.
- Vad man kan köpa extra till byn till exempel tårtkit.
- Specialkost och olika matpreferenser hämtas samtidigt som övriga råvaror dock på en egen plats på matmarknaden.
- VIKTIGT: Att matansvariga på byn vet vem som ska ha denna kost då den är beställd redan vid anmälan till lägret.
- Våra funktionärer som hanterar detta har god kunskap, så prata med dem om du är osäker på något.
- Kryddboden är den centrala platsen för kryddor och andra viktiga saker som uthämtning av kaffe och andra saker vi håller lite extra koll på.
- Här gör man även beställningar på extra inköp.
- Ni kan beställa varor från närbelägen stad om ni glömt något hemma.
- Frysklampar byts ut i frysbilen, plats markerad i GB-.bilen. Detta sköter byarna om själva så glöm inte namna era klampar.
- Vid varmt läger kommer kylbilen ha extra öppet för uthämtning på morgon och kväll. Tid anslås.
Vi vill påminna om att funktionärer på matmarknaden är också scouter och gör detta arbete för att alla scouter på lägret ska få en oförglömlig tid, så visa hövlighet även om det skulle strula till sig.
Viktiga saker igen!
På matmarknaden där man hämtar maten är det mesta självplock från stora förpackningar vilket innebär att plastburkar och andra förvaringssaker ska medföras i riklig mängd. Tanken är att hela lagret ska fungera som en stor saluhall, där man tar vad man vill ha och behöver.
Tänk på att det ska räcka till alla. Därför är det viktigt att följa receptens mängdberäkningar och då brukar det fungera bra. Men anpassa efter er by, ingen ska behöva gå hungrig och inget ska behöva kastas.
Livsmedel som finns tillgängligt är de som passar dagens matsedel, så med hjälp av dessa livsmedel får ni gärna laga era egna recept, men tänk på att vi troligtvis inte har mera än de livsmedel som är tänkta till dagens recept hemma. Dock försöker vi ha valmöjlighet på potatis, ris och pasta, gott om frukt och grönt att välja på.
Vi vill inte att ni hamstrar mat på byn utan bara tar så att det räcker till nästa hämtning, på det sättet kommer livsmedlen alla till del och minimalt med svinn av förstörda livsmedel sker.
Ta inte mer än vad som går åt i byn det kommande dygnet, så räcker det till alla.
Bon Apetit